Douwe Bob op een driejarige Fries

Douwe Bob op een driejarige FriesDouwe Bob op een driejarige Fries. Vandaag kwam er een berichtje op mijn tijdlijn voorbij, waarbij gezegd werd dat er kritiek wordt geuit op de paardrijvideo van Douwe Bob. Het bericht is o.a. hier te lezen.  Er is een hoop ophef gaande van voor- en tegenstanders over het feit dat Douwe Bob zonder zadel op een driejarige Fries rijdt en ermee in galop door de bak gaat. Douwe Bob zelf is zich van geen kwaad bewust en zegt dat hij een dierenvriend is en dat 3 jarige paarden het leuk vinden om te worden bereden. Douwe Bob op een driejarige Fries, goede keus of niet? 

Douwe Bob op een driejarige Fries

Tegenstanders van Douwe Bob op een driejarige Fries zeggen dat het paard te jong is om te worden bereden en dat zijn rijstijl te wensen overlaat. Douwe Bob reageert hierop met te zeggen dat 3jarige paarden het leuk vinden te worden bereden en dat hij zich wel bewust is van zijn rijstijl (handen hoog), maar dat veel mensen hem niet zo één, twee, drie na kunnen doen. Ik zet het één en ander uiteen, zowel theoretisch als filosofisch 😉 Het is, laat ik dat voorop stellen, niet mijn bedoeling mensen af te kraken via het internet. Wel is het mijn bedoeling waarheidsgetrouwe informatie te verstrekken en op te komen voor het welzijn van het paard.

Wanneer is een paard er klaar voor te worden bereden?

In deze vraag en de beantwoording ervan is gelijk al een splitsing waar te nemen. Want, is een paard er uberhaupt klaar voor om te worden bereden? Want is een paard er uberhaupt wel voor gemaakt? En wat betekent dan ‘ervoor gemaakt zijn?’ Zo kun je uren- zo niet dagenlang praten, discussiëren, filosoferen. Maar om het voor nu kort te houden, wanneer is een paard fysiek uitgegroeid of in ieder geval sterk genoeg om (gezond) een mens te kunnen dragen?

Douwe Bob op een driejarige Fries

Wanneer kan een paard een mens dragen?

Als je het hebt over de start van een rijpaard: het verbenen van het kraakbeen in de groeischijven begint onder in het lichaam van het paard. Groeischijven bestaan uit niet verkalkt kraakbeen. Kraakbeen is, wellicht bekend, minder sterk dan bot. De ruggewervels van het paard (32) sluiten pas als het paard op zijn vroegst 5,5 jaar is. En als allerlaatste sluit de atlas en de draaier.

Wanneer is een paard uitgegroeid?

Deze 5,5 jaar is dus op zijn vroegst. Bij grotere paarden (zoals een Fries bijvoorbeeld) duurt dit nog langer. Zodoende kun je op basis hiervan zeggen dat het fysiek niet juist is van Douwe Bob om op een driejarige Fries rond te galopperen. Dat hij hierbij ook zonder zadel zat helpt het geheel niet. Hiermee is zijn gewicht immers geconcentreerd op één bepaald gebied op de rug (die nog niet sterk genoeg is) en is het gewicht niet door middel van een zadel verdeeld. Hierbij zeg ik niet dat je met zadel wel op een driejarig paard moet zitten!

Douwe Bob op een driejarige Fries in ethische zin

Tot zover het fysieke. Wat mij, als ethicus, wel een beetje tegen de borst stuit, is dat Douwe Bob zegt dat paarden het leuk vinden bereden te worden. Dat is niet per definitie het geval. Ik ken veel paarden. Ik ken veel paarden die er niet van houden bereden te worden (zonder dat ze uberhaupt ooit iets naars hebben meegemaakt op dat vlak) en ik ken paarden die het wel leuk vinden, maar het ook net zo prima vinden om níet bereden te worden.

Het eerste paard dat uit zichzelf met zijn zadel, hoofdstel aan komt rennen zodra hij zijn ruiter ziet, die staat te springen van ongeduld en met zijn neus probeert zijn ruiter op zijn rug te krijgen, moet naar mijn weten nog geboren worden. Nee, paarden zijn lief, super lief dat ze ons dragen. En natuurlijk kunnen we er beide plezier aan beleven. Maar zo stellig als het hier door hem gepresenteerd wordt, nee dat is niet juist.

Reactie Douwe Bob op een driejarige Fries

Daarbij reageert Douwe Bob op de kritiek door te zeggen dat de mensen die kritiek op hem uiten de mensen zijn die graag naar het WK Dressuur kijken. Natuurlijk ken ik niet elke criticus, maar ik zelf ben geen WK Dressuur fan. Juist omdat ik weet hoe het er ook daar aan toe gaat. Voor mij staat het geluk van het paard altijd voorop, dat is bij de wk dressuurpaarden niet het geval, maar ook niet bij Douwe Bob op een driejarige Fries.

 

PS wil je nu wel graag je paard inrijden of laten inrijden op een verantwoorde manier? Neem dan even contact op. Ik denk graag met je mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>