Recensies

Judith:
Laura heeft enorm veel kennis en daarnaast een oprechte passie om paarden met
“learned helplessness” te helpen. Ze kan zich goed inleven in het gedrag wat ik beschrijf, vraagt goed door en geeft handson adviezen waar ik direct mee aan de slag kan. Ze eert ook de kleine stapjes die we maken en dit maakt ook dat ik leer om de kleine verbeteringen te zien. Daarnaast is Laura heel positief en oplossingsgericht. Ze is empathisch en sluit goed aan bij ons niveau van trainen. Daardoor werd het
niet te gecompliceerd, maar werd ik juist gestimuleerd om ermee aan de slag te gaan. Ze gaf met het gevoel “dit kunnen jullie” en dat motiveert enorm. Ik had altijd zin om de coaching te volgen en daarna meteen aan de slag te gaan met het huiswerk. Ik zou iedereen deze coaching bij Laura gunnen. Niet alleen voor de paarden met learned helplessness. Ik denk dat elk paard het verdient om nóg beter
begrepen te worden door zijn mens. En dat elke verbinding tussen mens en paard hier baat bij kan hebben.

Denise:
Laura is an excellent coach. I was extremely impressed with how intuitively she seemed to appreciate my pony’s character. Laura is a very observant judge of equine behaviour and body language – she didn’t miss a flick of an ear, twitch of a nostril or any moments of uncertainty, and she was always able to suggest a technique to help my pony during moments of tension. My pony, Billie, is very tricky to train due to her levels of anxiety, but with Laura’s guidance and support we achieved much greater relaxation, connection and enjoyment than we ever have before. Laura’s suggestions were easy and realistic to follow.

Tyneke:
Een op een tijd en aandacht is heel fijn. Laura is rustig, bedachtzaam en scherp in haar vragen. Het is een zoektocht waarbij het proces niet onderschikt is aan het doel. Laura denkt en zoekt hardop mee. Ik voel mij gehoord. Ze neemt serieus wat je deelt en neemt deze gevoelens, onzekerheden of vragen mee. Laura is duidelijk in haar visie en helpende tools passende bij mijn vraagstukken. Ze maakt het vraagstuk concreet en hakt ze in stukjes. Ze blijft daarna wel aftasten hoe dit voor mij is. Laura toont initiatief en observaties brengt ze met gevoel en zonder oordeel.  Laura is benaderbaar. Ik mag haar berichten met vragen. Tijdens de les maar ook tussendoor. Door deze opening houd ik het gevoel dat ik tussendoor geen tools/escapes hoef je verzinnen. Haar denkniveau sluit aan bij dat van mij. Met sommige mensen klik of accepteer je makkelijker dichtbij dan anderen. Ik hou van autonome personen die met passie werken/leven. Dat ervaar ik bij Laura. Laura geeft geen les, Laura brengt de kennis en ervaring. Laura is geen standaard instructrice. Gelukkig maar. Haar onderzoekende en open houding waardeer ik enorm. Leuk is ook dat wij resultaat boeken omdat de stappen behapbaar zijn. Het is merkbaar en zichtbaar. Hierdoor kijk ik ook uit naar de les omdat je werkelijk samen per les verder groeit. 

Thea:
Ik kreeg tips en adviezen over mijn handelen en op welke signalen van mijn paard ik kan/ moet letten tijdens de training. Ik kreeg adviezen over hoe ik mijn training kan voortzetten, ik kan hiermee verder werken aan het optimaliseren van het contact met mijn paard(en). Ik heb Laura leren kennen als een prettige coach met opbouwende en kritische kijk op mijn handelen. Ze is vrolijk, positief en kritisch. Fijn in de omgang en correct in haar handelen.

Roos:
I’ve always wondered how horse riding can be combined with a vegan life style and now I know! Laura Venema from Gelukkig Paard has so much love and respect for the horses in her care. If they don’t want to carry humans, then they won’t. No painful equipment is used, ever. During the workshop Laura shares her view on horse keeping which is an absolute eye opener. To top it off, you get to have a little go at riding yourself AND large part of the workshop consists of cuddling with her 6 horses. What else could you want?! Highly recommended! 

Iris
Laura is erg enthousiast. Ze observeert veel en ziet veel aan mijn pony en mij. Ze geeft ons beide veel complimenten. Ze zoekt naar wat we al kunnen en sluit daarbij aan. Ze houdt het leuk voor ons allebei en daarin heeft ze erg goede timing; ze geeft tips over wanneer we even moeten stoppen met de oefening en wat leuks doen om het leuk en relaxed te houden.
Ik wilde deze training graag volgen, om op een fijne manier met mijn pony aan het bekappen te gaan werken. Ze heeft veel angst/stress rond bekappen door haar verleden en gezondheid en dit wilde ik graag goed oplossen en haar positieve ervaringen hierin geven. De training was heel fijn, rustig en relaxed. Er werd goed naar mijn pony gekeken en geluisterd. Laura heeft spullen bij zich die we nodig hebben. Ik heb adviezen gekregen waar ik in het dagelijks leven mee verder kan. Ik kan haar nu zelf bijvijlen als dat nodig is. Mijn pony kent nu de startbutton en vindt dat ook heel erg leuk.

Renée:
Ik zat met mijn handen in het haar vanwege mijn jonge merrie Queeny. Bij alles wat ik deed bokte ze en dit werd steeds erger. Op een gegeven moment werd ik gewoon bang voor haar. Laura kende ik via via al en ik vroeg haar eens langs te komen en Queeny te rijden. Dat deed ze en ik sta nog steeds versteld van wat er gebeurde. Laura stelde een aantal vragen aan me en ging toen met Queeny de bak in. De manier waarop Queeny al achter haar aanliep was al zo anders dan ik kende van haar. Heel rustig en ontspannen. Laura begon met rijden en Queeny protesteerde nauwelijks. Het zag er zo mooi uit, ik werd er stil van. Naderhand bespraken we wat er gebeurd was en Laura legde me heel duidelijk en simpel uit wat Queeny nodig had om te ontspannen. En dat was echt heel simpel! Ik zou willen dat ik Laura veel eerder om raad had gevraagd. Sindsdien rijd ik weer met veel plezier en deze week zijn we zelfs naar het strand geweest voor een strandrit. Dat was heerlijk genieten, voor twee!

Janny (manege-eigenaresse):
Normaal gesproken laat ik niet snel een specialist bij mijn paarden komen. Ik heb zelf zoveel ervaring met allerlei soorten paarden dat ik er meestal zelf wel uitkom. Echter had ik nu te maken met een paard waar ik zelfs niet wist wat ik er mee aan moest. Het paard kwam uit een kudde met 3 anderen en was uiterst gevoelig. Elke aanraking leek al teveel. Niet echt handig op een manege dus. Maar verkopen was ook geen optie want niemand zat te wachten op dit te gevoelige paard. Laura trainde in die tijd een aantal paarden voor klanten van mij en ik kende haar manier van werken. Ik zei tegen mijn man:”weet je wat we doen; we laten Laura erop, die heeft zachte handen”. Zo gezegd zo gedaan en dat was een uitstekende keuze geweest. Laura heeft in haar rijden echt zachte handen en dat was precies wat dit dier nodig heeft. Ze heeft heeft hem een tijdje gereden en kon hem het vertrouwen geven dat het goed was. En hoe! Ik heb er nu een prachtpaard aan. Ik laat hem niet eens meelopen met de manege-lessen, maar zet hem nu in voor de dressuur-training van mijn dochter. En dat gaat fantastisch. Ik, wij, zijn Laura eeuwig dankbaar. 

Mary-Jo:
Laura gave clear, constructive encouragement with explicit recommendations which I could try. These helped me see my horses behaviours in a different light and approach our tricky situations differently.
Laura answered my questions, explained what she saw happening, gave me new ways of working/ thinking about our situation which she thought my horse and I would benefit from. And we have !!
Laura gave enough feedback for me to really think about what was happening. Her homework
suggestions helped me feel equipped for each new session with my horse.

Theo en Kristin (pensionstal-eigenaren en thuiszorgmedewerker):
Toen Laura eens bij ons op stal kwam voor een cliënte van ons viel ze direct op. Ik zag direct dat er wat bijzonders was met haar en paarden. De manier van omgang, het wederzijds begrip, het natuurlijke, geef het maar een naam, maar opvallend vond ik het direct. Ik zag hoe de paarden in de wei op haar reageerden en besloot ter plekke dat ik van haar diensten gebruik wilde maken. Zo iemand kom je niet vaak tegen. Daarom komt ze regelmatig bij ons op stal en helpt ze de dieren en daarmee ons ook geweldig goed. Ik heb er inmiddels een soort gebruik van gemaakt verwaarloosde paarden op te vangen of aan te kopen, en met de hulp van Laura krijgen we de dieren binnen no time weer op de rit. Geweldig om te zien en ik zou haar bij iedereen aanbevelen. Het is niet alleen een geweldige vrouw bij paarden maar ook een topmeid in het algemeen! 

Bertha:
Ik weet niet wat het is met Laura en paarden, maar het lijkt magie om Laura met paarden bezig te zien. Haar handen te zien terwijl ze aan het werk is met de dieren vind ik grandioos. Daar gaat zoveel liefde van uit, dat is niet eens met een pen te beschrijven. Ik ben van mezelf een nuchter persoon, maar ook ik zie dat er iets bijzonders gebeurt wanneer Laura aan het werk gaat met je paard.