Paardengedragstherapeut of paardentrainer?

paardengedragstherapeut of paardentrainer

Als paardengedragstherapeut kom ik bij je thuis of op stal, observeer en analyseer ik het gedrag van je paard en schrijf ik een stappenplan waarmee je aan de slag kunt om het betreffende gedrag te verhelpen/verminderen/veranderen. Ik kijk en denk mee op de achtergrond. Erg leuk om te doen en fantastisch om te zien hoe eigenaar en paard samen zo’n proces doorlopen. Zo nu en dan wordt me echter de vraag gesteld of ik niet ook als paardentrainer op wil treden bij een gedragsprobleem. Mensen roepen me in als paardengedragstherapeut, maar hebben zelf toch niet de tijd of energie om bezig te gaan met de therapie. Deze blog gaat over de voor- en nadelen van de vraag paardengedragstherapeut of paardentrainer?

De paardengedragstherapeut als paardentrainer

Om te beginnen bij een voor mij positief punt: Ik vind het zelf fantastisch leuk om met paarden aan de slag te zijn. Aan de andere kant is juist de samenwerking tussen eigenaar en paard vaak cruciaal in het slagen van de therapie. Mijn rol als paardengedragstherapeut is dus ook een totaal andere dan mijn rol als paardentrainer. Wanneer ik, als paardengedragstherapeut, bij een paard geroepen wordt, maar in de praktijk blijkt uit de eigenaar het advies toch ook door mij als paardentrainer wil laten uitvoeren kan dat, maar blijft ook de eigenaar op den duur betrokken bij de training door middel van les of andere begeleiding. Anders loop je het risico dat het paard is veranderd, maar dat de eigenaar nog in het oude patroon zit. Dit maakt het risico voor het paard ook groter om weer terug te vallen in het oude gedrag.

Wat doet de paardengedtragstherapeut?

Op mijn site is een aparte pagina gewijd aan het werk van mij als paardengedragstherapeut. Als paardengedragstherapeut kom ik langs, observeer en analyseer ik en schrijf ik een stappenplan. Dit plan is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten op paardengebied, gecombineerd met een zeer ruime ervaring en praktisch inzicht. De eigenaar gaat zelf aan de slag en ik blijf op de achtergrond aanwezig voor hulp of feedback.

Wat doe ik als paardentrainer?

Wanneer ik in de rol van paardentrainer zit, ben ik zelf actief bezig met het paard en het probleem dat het paard heeft. Vaak ontstaat de vraag naar aanleiding van een eerder gedragsconsult dat ik had voor dit betreffende paard. Hierdoor heb ik dus al een stappenplan geformuleerd, waarmee deze keer niet de eigenaar, maar ik zelf aan de slag ga. Ik doe dit bij voorkeur op locatie. Zo is de eigenaar, hoewel niet zelf aan de slag, toch aanwezig en al op die manier betrokken. Ik geef uitleg waar mogelijk zo groeit de eigenaar toch ook mee in de vordering van het therapieplan.

Combinatie paardengedragstherapeut en paardentrainer?

Als ik vanuit een paardengedragsconsult erbij geroepen wordt als paardentrainer, blijft het therapieadvies leidend in de training en neem ik ook lessen voor de eigenaar op in het trainingsplan. Zo wordt een groot deel van het therapieadvies uitgewerkt door mij in de rol van paardentrainer, maar ontwikkelt de eigenaar zich ook door de lessen waarin betrokkenheid vergroot wordt. Op deze manier verkleint het risico dat alleen het paard verandert maar de eigenaar blijft bij het vertrouwde gedrag.

De paardengedragstherapeut inhuren als paardentrainer of zelf doen?

Twijfel je over wat voor jou en jouw paard het beste pad is? Neem dan gerust eens contact met me op. Ik denk graag met je mee! Een berichtje achterlaten via mijn Facebook mag natuurlijk ook 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>