Paarden beleren met positieve bekrachtiging

Paarden beleren met positieve bekrachtiging

Paarden beleren met positieve bekrachtiging

Ik vind het zo ontzettend leuk om paarden te beleren met positieve bekrachtiging. Ik beleer al langere tijd paarden door middel van positieve bekrachtiging. Maar nu is het dan daadwerkelijk de beurt aan mijn eigen juweeltje Naïm. Hij heeft er inmiddels de leeftijd voor en we zijn rustig aan bezig hem te beleren. En natuurlijk gaat dat door middel van positieve bekrachtiging (what else 😉 ) In deze post leg ik graag uit hoe ik dit aanpak en hoe fantastisch het werkt om paarden te beleren met positieve bekrachtiging

Bewust van de stappen tijdens het beleren

Wat erg belangrijk is, in het beleerproces, is dat je kleine stappen neemt overtuigd bent van het complete bewustzijn van je paard bij elke stap in het proces dat je zet. Te vaak zie ik nog paarden die overdonderd raken van al het nieuws op en om hen, en hierdoor als het ware kunnen dichtklappen. Dit is voor het paard niet fijn, maar ook voor de mens erbij niet veilig. Want omdat de paarden niet bewust zijn geweest van wat er om hen gebeurt, kunnen ze ineens erg schrikken en explosief reageren wanneer ze wel even iets merken. Om die reden werk ik standaard met een startbutton. Hiermee verzeker je jezelf er immers van dat je paard bewust is van wat er gebeurt.

Kleine stappen, groot resultaat

Door op deze manier te letten op het bewustzijn van je paard ben je ook daadwerkelijk echt samen bezig. Jij houdt zijn emotionele staat van zijn in de gaten en hij blijft betrokken in het proces. Super tof! Daarnaast is het zaak om te bepalen welke stappen voor jouw paard geschikt zijn. Wanneer de stappen klein zijn en toegespitst zijn op jouw paard weet je ook zeker dat je op het tempo van jouw paard werkt. Veel mensen gaan te snel, of blijven juist hangen op een niveau en komen niet verder. En dat is jammer. Let je echter op de emoties van je paard, dan weet je wanneer iets te snel of te langzaam gaat. Zo duurde het bij Naïm een behoorlijke poos voordat hij zijn hoofdstel wilde dragen. Hij heeft moeite met teveel dingen rond zijn hoofd. Gelukkig kon Dabo Design een minimalistisch kopstuk leveren waar ik mijn eigen LightRider neusriem aan kon bevestigen. Dat was voor Naïm te doen 🙂 Daarnaast vond hij het dekje spannend, en de singel ook, dus hebben we in kleine stappen gewerkt aan gewenning en zelfs aan counter conditioning. Inmiddels vindt hij het zelfs leuk wanneer ik aankom met dekje en singel.

Paarden beleren met positieve bekrachtiging

Op onderstaande video is te zien hoe Naïm de eerste stappen zet met een vastgemaakte singel. Zo knap. En zo bewust en ontspannen tegelijk. Zo zie ik het het liefst. Zo blijft de training voor je paard leuk en ontspannen en voor jou veilig (en ook ontzettend leuk!)

Meer informatie over paarden beleren met positieve bekrachtiging?

Neem gerust contact op! Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>