Getraumatiseerde paarden trainen met positieve bekrachtiging

Amber is een 25 jarige welsh merrie die sinds vier jaar bij ons woont. De eerste 21 jaar van haar leven waren afschuwelijk. Helaas heb ik veel paardenleed gezien in mijn leven, maar het leed dat Amber is aangedaan spant in negatieve zin de kroon. Zij woonde bij een boer die haar stelselmatig, elke dag, seksueel, fysiek en emotioneel misbruikte en mishandelde. Gelukkig werd ze gered en bij ons gebracht. Doodsbang voor mensen was ze. Dit kon zich uiten in heftige agressie. Ik gunde het haar om vertrouwen te hebben in mensen. Het afgelopen jaar ben ik met haar aan de slag gegaan, want voor mij is er niets meer belonend dan getraumatiseerde paarden trainen door middel van positieve bekrachtiging. Ik heb een video over haar afgelopen jaar gemaakt waarin te zien is, hoe ze in slechts enkele maanden vertrouwen en plezier kreeg.

Ambers reis

De eerste 21 jaar van haar leven waren afschuwelijk. Ze leefde alleen met haar moeder bij de boer. Elke avond pakte de boer haar, zette haar vast in zijn schuur, op zo’n manier dat ze geen enkel verzet kon bieden en hij deed zijn dingen met haar. Nadat hij klaar was, liet hij haar de rest van de avond en nacht staan. Haar moeder stond schreeuwend buiten, zij stond schreeuwend binnen. Elke ochtend zette haar haar weer buiten, met een velg om haar nek, omdat ze anders niet gevangen kon worden. In de avond herhaalde zich dit gebeuren. Voor 21 jaar lang.

Gelukkig werden ze ontdekt door een buurvrouw en zij bracht Amber en haar moeder bij ons. Ik weet het moment nog goed. Het leek alsof er een bejaard veulen op het terrein kwam. Wereldvreemd leek ze. Zo kwetsbaar, zo beschadigd. Haar moeder en zij waren tot dan altijd op elkaar aangewezen geweest en kwamen nu in onze groep. Dat deed ze gelukkig erg goed. Amber begon al snel op te bloeien. Haar vacht werd mooier, haar ogen begonnen te stralen. Maar voor mensen bleef ze echt panisch tot aan heftige agressie aan toe. En hoe kun je haar dat ook kwalijk nemen?

Getraumatiseerde paarden trainen met positieve bekrachtiging

Omdat ik het haar zo gunde om ook in het contact met mensen ontspanning te vinden ben ik met haar aan de slag gegaan. Werken met getraumatiseerde paarden, hen helpen vertrouwen op te bouwen is wat ik het allerliefste doe. Zo ook met haar. We hebben gewerkt aan basis ontspanning in de omgang, aan de foundation behaviours en uiteindelijk zelfs aan aanraking. Dat dit mogelijk bleek had ik nooit voor ogen kunnen hebben. Maar het laat voor mij zien wat de kracht is van positieve bekrachtiging en Connection Training. Amber leerde, door het trainen met positieve bekrachtiging, de mensentaal verstaan, en plezier te ervaren in de omgang met mensen. Dit betekent de wereld voor mij.

Getraumatiseerde paarden trainen met positieve bekrachtiging

Wil jij ook getraumatiseerde paarden trainen met positieve bekrachtiging?

Ik help je er heel graag bij. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>