Paarden trainen met positieve bekrachtiging

Paarden trainen met positieve bekrachtiging
Paarden trainen met positieve bekrachtiging

Paarden trainen met positieve bekrachtiging. Het is een hot item. Er zijn voor- en tegenstanders en beide kampen hebben hun eigen mening erover. In dit artikel belicht ik het onderwerp van beide kanten en beschrijf ik waarom ik veelal kies voor het, wetenschappelijk bewezen, trainen van paarden met positieve bekrachtiging.

Operante conditionering

Wanneer je paarden traint werk je veelal met associatieleren, dat is: het leren door verbanden te leggen. Dit heeft twee vormen; klassieke conditionering en operante conditionering. Wanneer we het hebben over positieve bekrachtiging, valt dat onder de noemer operante conditionering, het paard leert dat er een verband is tussen zijn eigen gedrag en het effect van het gedrag. Er bestaan vier vormen van operante conditionering: Positieve bekrachtiging, negatieve bekrachtiging, positieve correctie en negatieve correctie. Door bekrachtiging neemt gedrag toe, door correctie neemt gedrag af.

Voorbeelden operante conditionering bij paarden

Heel kort en simpel uitgelegd komt operante conditionering bij paarden op het volgende neer:

  1. Positieve bekrachtiging: Paard gaat naast opstapblok staan op commando en krijgt snoep. Hij leert dat dit gedrag iets positiefs oplevert en hij zal het in de toekomst vaker gaan doen als hem dat gevraagd wordt.
  2. Negatieve bekrachtiging: Je geeft beendruk tijdens het rijden en het paard gaat in draf, waarna jouw beendruk ophoudt. Hij leert dat door in draf te gaan de druk ophoudt, en hij zal in de toekomst in draf blijven gaan als hij de druk voelt.
  3. Positieve correctie: Paard bijt, jij slaat hem. Het paard leert dat dit gedrag hem iets vervelends / pijn oplevert en hij zal het in de toekomst niet meer doen.
  4. Negatieve correctie: Paard duwt tegen je aan, jij loopt weg (mits je paard jouw aanwezigheid op prijs stelt). Het paard leert dat door zijn gedrag iets dat hij aangenaam vindt (jouw aanwezigheid) verdwijnt. Dus hij zal het in de toekomst niet meer doen.

Training van paarden door middel van positieve bekrachtiging

In de training van paarden wordt grotendeels gebruik gemaakt van negatieve bekrachtiging of positieve correctie. In een ander artikel zal ik daar verder op in gaan maar kort gezegd wordt dan veelal gewerkt met angst, pijn, ongemak, onveiligheid. Dit veroorzaakt stress en dat vermindert het leervermogen. Vanuit de wetenschap leg je, door paarden trainen met positieve bekrachtiging een stevige fundatie waarin constructief geleerd wordt en geleerd wordt met plezier. Dat is de reden waarom ik veelal kies voor paarden trainen met positieve bekrachtiging.

Hoe train je paarden met positieve bekrachtiging?

Wanneer je paarden traint met positieve bekrachtiging, beloon je het gewenste gedrag met iets dat jouw paard fijn vindt. Vaak is dat snoep, maar het kunnen bijvoorbeeld ook kriebels zijn. Voor nu hanteer ik even snoep, omdat dat het makkelijkst en veelzijdig werkt. Veel paardeneigenaren hebben een angst om met voerbeloningen te werken, zij hebben vragen als: ‘wordt mijn paard niet opdringerig ervan?’ of ‘wordt mijn paard agressief?’ Op deze vragen kan het antwoord heel makkelijk zijn, want wanneer je op een juiste manier paarden traint door middel van positieve bekrachtiging, zal dat niet gebeuren. Ik leg je graag uit hoe.

Werken met een secundaire positieve bekrachtiger

In mijn training werk ik standaard met een zogenaamde secundaire bekrachtiger, in mijn geval met een clicker. Door training wordt de clicker een voorspeller van het voer en zal het paard dus alleen voer verwachten wanneer er geclickt is. Daarnaast is de clicker uiterst krachtig, want met een clicker markeer je exact het juiste moment in het gewenste gedrag. Dit geeft jouw paard duidelijkheid en richting en snapt hij precies dat dit is wat de bedoeling was.

Hulp nodig in jouw training met positieve bekrachtiging?

Ik kan je op meerdere vlakken helpen met jouw training.
Ik geef op locatie les in positieve bekrachtiging met jouw paard of op mijn eigen locatie met één van mijn paarden. Ik verzorg workshops en lezingen over paarden trainen met positieve bekrachtiging en ik kan jullie op afstand begeleiden in training door middel van het opsturen van filmpjes. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden of neem contact op via Facebook!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>