Connectie tussen jou en jouw paard

Connectie tussen jou en jouw paard

Je hoort het de laatste tijd steeds meer. Mensen zijn op zoek naar een connectie tussen hun paard en hen. En dat is hartstikke mooi, want de connectie tussen een paard en zijn mens is prachtig. En juist de connectie met je paard is wat voor mij de omgang met paarden en het trainen van paarden zo mooi maakt. Maar wat is nou die connectie? En hoe bemerk je de connectie tussen jou en jouw paard? Hoewel connectie natuurlijk een subjectief begrip is, neem ik je in dit artikel toch even mee naar wat ik onder de connectie tussen jou en jouw paard versta.

Connection Training, trainen met het oog op de connectie?

Als paardentrainer maak ik al heel lang gebruik van positieve bekrachtiging. En ik merk keer op keer hoe goed dat werkt voor de band tussen mens en paard. Toen ik met Connection Training in aanraking kwam, kwam hier nog een extra dimensie in. Binnen Connection Training werken we natuurlijk naar het emotionele welzijn van het paard. Bij alles wat we doen vragen we ons zelf af: “Hoe voelt mijn paard zich hierbij?” En hoe kan ik trainen op een manier dat het paard zich hier goed bij voelt? Hoe uitdagend de trainingstaak ook is.

Trainen met focus op emotionele systemen

Juist dat bewustzijn zorgt er voor dat er een verdieping komt in de connectie tussen jou en je paard. Want, wanneer je immers gespitst bent op zijn of haar welzijn en welbevinden, ga je ook alle kleine details waarnemen en respecteer je je paard voor wat hij is en ontmoet je hem waar hij is. En vanaf daar gaan jullie samen werken aan het doel dat je stelde. Deze focus op emotionele stabiliteit en het vergroten van het welzijn van je paard, het vergroten van zijn of haar veerkracht en de focus op samen plezier hebben zal zorgen voor allerlei positieve emoties rondom de training met jou.

Het verbeter je de connectie tussen jou en jouw paard?

Want, wanneer de training goed voelt voor je paard, waarin de positief aanvoelende emotionele systemen (de ZOEK-, SPEEL- en ZORG-systemen) worden geactiveerd in training, zal je paard deze emoties ook gaan associëren met jou. Hierdoor wordt trainen met jou een feestje en zal de connectie tussen jou en jouw paard enorm verbeteren.

Connectie training in de praktijk

Met al mijn paarden heb ik een goede band. Ze hebben het goed. Worden netjes behandeld, leven in een fijne groep en iedereen weet wat we aan elkaar hebben. Ik durf te stellen dat ik met Naïm de beste band heb. Hij is mijn vriendje, we trainen bijna dagelijks waarin we werken aan uitdagingen voor hem (trailerladen, beleren) en dit combineren met makkelijke en fijne oefeningen voor hem (bijvoorbeeld kleuren onderscheiden, vooruit sturen, targettraining). Hij is dagelijks blij om mij te zien en staat letterlijk vooraan als hij merkt dat ik het trainingsmateriaal aan het klaarleggen ben. In uitdagende oefeningen vertrouwt hij op mij, juist door de connectie die we samen hebben. Dit kwam prachtig tot uitdrukking in het bezoek aan de kliniek een paar maanden geleden. Hierover een volgende keer meer.

Connectie met een getraumatiseerd paard

Maar, het afgelopen jaar heb ik ook veel getraind met één van mijn andere paarden; Rökkvi. Een Ijslander ruin met een niet zo fijn verleden. Hij groeide op in Polen waar hij met achterhaalde (en paard-onterende) technieken getraind werd. Hierdoor is hij erg op zichzelf en heeft hij niet veel op met mensen. Wanneer je iets van hem wil, verstijft hij, en doet hij met spanning wat je van hem vraagt. Pas in de groep, los van mensen, ontspant hij weer. Tot dit jaar. We hebben gewerkt aan keuzevrijheid, door het werken met startbuttons en vrijwillig halsteren, we hebben de Foundation Behaviours behandeld (kalm en ontspannen naast je staan, meelopen, wachten, targettraining et cetera) en we hebben gespeeld (met zijn inmiddels all-time favorite: noseball). Bovenaan stond altijd: ontspanning en plezier. En dat hebben we geweten. Wat heb ik deze beauty zien veranderen in één jaar. Van gesloten en gespannen naar blij en meewerkend. En dit allemaal door juist deze focus: de focus op emotionele stabiliteit, de positief aanvoelende emotionele systemen en ontspanning. Dit is de sleutel geweest voor hem, om mensen weer leuk te gaan vinden en het contact met mensen te gaan waarderen, en niet meer te wantrouwen. Voor mij als trainer bestaat er geen dankbaarder gevoel!

En zo heb ik inmiddels niet alleen Naïm die staat te dringen als ik de trainingsmaterialen klaar leg, ook Rökkvi staat schouder aan schouder te dringen. Gewoon omdat ze het beide zo gaaf vinden om te werken met hun mens; hun mens dat hen begrijpt. Die snapt wat ze nodig hebben en vanuit daar werkt naar gezamenlijke doelen. Daarom vergroot je zonder twijfel de connectie tussen jou en jouw paard!

Wil jij ook de connectie tussen jou en jouw paard vergroten?

Super leuk! En ik help jullie er erg graag mee! Neem gerust vrijblijvend contact op voor een gratis 30 min. Zoom gesprek, zodat we kunnen bepalen waar jullie het meest bij gebaat zijn! Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>